tiistai 1. kesäkuuta 2010

Roolit hakusessa!

Kesä on saapunut. Pihamaalla pörrää jos jonkunlaisia öttiäisiä pölyttämässä omenapuita ja kiusaamassa hevosia. Työmaalla meillä jatkuu varsin mielenkiintoinen episodi, palveluiden kotouttamisprosessi.

On ollut sääli huomata kuinka ihmisillä menevät roolit sekaisin tai niitä ei haluta ymmärtää. On aivan eri asia kun on kyse työntekijästä, luottamusmiehestä, kaupunginvaltuutetusta tai virkamiestä ja kaikkien näiden roolien lisäksi kaikilla on oma "koti minä".

Kaikissa näissä rooleissa on omat tehtävät, vastuut ja työnjako.
Pääluottamusmies ei voi ajaa kenenkään muun kuin työntekijöiden etua,
kaikki muu jää sen varjoon. Niin on aina ollut ja niin kuuluu olla!
Luottamusmiehen tehtävä on pitää kiinni siitä mitä on sovittu ja puolustaa henkilökuntaa ja heidän työpaikkojaan viimeiseen asti. Miksi se onkaan niin vaikea ymmärtää!

Jokainen työntekijä on varmasti kiinnostunut oman työpaikkansa tulevaisuudesta, työtehtävien muutoksesta ja pysyvyydestä. Ja jokaisella työntekijällä on oikeus saada ajantasaista tietoa siitä mitä hänen tulevaisuuden varalle suunnitellaan, jo aikaisessa vaiheessa. Se on sitä avointa ja hyvää yhteistyötä joka vie kaikkia eteenpäin, motivoituneina.

Kaupunginvaltuutetut ovat kiinnostuneita siitä mikä on kuntalaisille paras, laadukkain ja edullisin tapa toimia. Valtuutetuilla on oikeus saada faktaa päätöstensä perustaksi, se on ainoa tapa jolla voidaan ohjata kaupunkia oikeaan suuntaan. Ja toivon totisesti että tässä meidän Jämsän kaupungissakin löytyisi joku yhteinen suunta ja päämäärä johon kaikki voisivat sitoutua sataprosenttisesti.

Virkamiehet, hmmm, voi kuinka tämä nimike on mielessäni saanut varjon ylleen!
Virkamiesten ensisijainen tehtävä on mielestäni viedä kaupungin toimintaa siihen suuntaan jonka valtuusto on valinnut ja päättänyt. Virkamies ei voi joka välissä kyseenalaistaa valittua suuntaa ja tehdä myyräntyötä kaiken takana. Myös valtuutettujen on hyväksyttävä demokraattisesti tehdyt päätökset vaikka ne ei aina omaan mieleiseen suuntaan tule päätetyiksikään.

Mikä on se voima jolla nämä roolit, päämäärä, pitkäjänteisyys ja avoimuus saataisiin kaupungissamme kuntoon?

Uskon että uusi kaupunginjohtaja on tässä ratkaisevassa roolissa!
Toivon että Jämsä saa kesäkuussa uuden avoimen, eteenpäin katsovan, energisen, jämäkän ja tarkan kaupunginjohtajan. En kaipaa kiiltokuvapoikia enkä tyttöjä, mutta selkärankaa ja kokemusta odotan työhön valittavalta.