torstai 25. maaliskuuta 2010

Päivän puheenaiheita

Päivän sana taitaa olla uuden kaupunginjohtajan valinta. Mielenkiintoista seurata asian edistymistä ja valintaa. Ensinhän oli kova keskustelu siitä valitaanko uusi johtaja sisältä vai ulkoa. On jopa moitittu populismiksi jos johtaja halutaan sisältä.

Mielestäni tämäkin vaihtoehto olisi pitänyt huomioida. Kuinka tätä väkeä oikein vähennetään jos millekään paikalle ei voida valita sisäisesti. Eikö Mattila II pitänyt sisältää työnkiertoa ja käyttää hyödyksi kaikki mahdolliset luontaiset poistumat? No eihän ulkoinen haku vielä pois sulje mahdollisuutta siihen että kaupungin oma väki paikkaa hakee.

Mutta jos lähdetään siitä olettamasta että johtaja kuitenkin valitaan ulkoa,
voin vai toivoa että saamme johtajan jolla on selkäränkaa, kyky sanoa ei ja kova kokemus talouden puolelta. Haluan johtajan joka ottaa asioista itse selvää eikä lähde tekemään esityksiä huhujen perusteella. Vahvan johtajan, sitä me nyt tarvitsemme.

Maanantaisessa kokouksessa meillä oli käsiteltävänä myös Arvaja koulun myynti.
Olemme aiemmin päättäneet isosta paketista myytäviksi tulevi kiinteistöjä ja on järkyttävää todeta että ensimmäisestäkään ei ole vielä kauppoja tehty. Längelmäen koulu, Arvajan koulu ja kohta näyttää siltä että myös Suinulan vanhainkoti laitetaan myyntiin useamman kerran. En voi ymmärtää että asioita ei valmistella kerralla niin hyvin että niitä ei tarvitsisi kaupitella moneen kertaan, ei sekään ilmaista ole.

Samaisessa valtuuston kokouksessa käsittelimme myös viime vuoden aloitteita. Suurta ihmetystä minussa saa aikaan myös lista aloitteista joista suurin osa ei anna aihetta mihinkään. Pidetäänkö meitä luottamushenkilöitä niin tyhminä, että olemme vain huviksemme väsänneet aloitteita?

Oma kohtainen kokemus tuli tietysti tuosta lahjojen vastaanottamisesta. Ei olla valmiita edes käymään keskustelua siitä onko moraalisesti oikein ottaa vastaan ralli lippuja, lehtien tilauksista kylkiäisinä saatavia risteilylahjakortteja, isoista hankinnoista pienellä omalla korvauksella saatavia kaukomatkoja ym ym. Toivoisin että tälläisistä asioista keskusteltaisiin ja sovittaisiin pelisäännöt niin että ne olisivat kaikilla tiedossa. Niin että kenenkään ei tarvitsisi itse miettiä, ollaanko harmaalla alueella. Ilmeisesti ne kolahtavat joidenkin omaantuntoon niin kovasti, että päätös asian käsittelemättä jättämiseksi tehdään hieman aloitteen vierestä. On ollut minullekin päivänselvää että lahjusten ottaminen on rikollista.

Mutta tälläistä tämä on, tämän kokoisen laivan kääntäminen ei onnistu yksin, eikä porukallakaan nopeasti. Toivottavasti saamme ruoriin päättäväisen kapteenin joka osaa valita oikean suunnan ja oikeat koordinaatit määränpään saavuttamiseksi. (jos tuo määränpää on vielä edes yhteisymmärryksessä päätetty!)

torstai 11. maaliskuuta 2010

Kaiken alku ja juuri

Hei,

Olen jo pitkän aikaa suunnitellut tätä poliittis sävytteisen blogin aloittamista.
Vihdoin ja viimein sain asian etenemään, vaikka asia vielä vaatiikin paljon muokkausta, lähdetään tällä liikkeelle.

Olen siis Jämsän kaupungin valtuuttu ja sote tilaajalautakunnan jäsen, ensimmäistä kautta. Reilu vuosi on eletty uudessa Jämsässä, jossa siis vanha Jämsän kaupunki, Jämsänkosken kaupunki ja terveydenhuollon kuntayhtymästä puristettiin yhteen Uudeksi Jämsäksi.

Vuosi on ollut minulle uuden oppimisen aikaa. Olen saanut tutustua moniin uusiin ihmisiin, oppinut paljon kunnallisesta päätöksenteosta ja kunnan toiminnasta yleensä. Eniten olen kuitenkin tainnut oppia ihmisistä. Siitä miten asioita saadaan, yritetään saada ja haluttaisiin saada vietyä eteenpäin. Toisinaan on tullut olo, ettei keinoja kaihdeta määränpäähän pääsemiseksi.

Useammin kuin kerran on käynyt mielessä ja monesti jopa äänen olen lausunut, että onko tämä päämäärä tai päätös kuntalaisten, meidän tavallisten veronmaksajien edun mukainen? Aina se ei siltä tunnu.

Menneisiin en tässä halua enään erityisesti puuttua, vaikka olihan tuo valtuuston kokoaminen mielenkiintoista touhua. Niistä asioista on jo särmät hioutunut eikä kaikki pikkukohdat ole enään edes muistissa, mutta tämän päivän politiikassa kuumin peruna lienee opetusjohtajan kavallus jupakka. Se taisi olla se asia joka minut vihdoin sai tämän bloginkin pystyyn pistämään.

Tuntuu erittäin kohtuuttomalta kuntalaisen näkökulmasta, että olemme perustamassa kaupunkiimme hyväveli järjestelmää, jossa samat lait ja menetelmät eivät koske kaikkia.
Uskon, että jos kyseessä olisi ollut laitoshuoltaja tai itse palkkasihteerinä vastaavanlaisessa tapauksessa, ei olisi paljoa tarvinut miettiä kuinka työsuhteen kanssa käy. Jos joku olisi vaikka vienyt vain kahvikassasta muutaman euron, uskonen että lopputulos työsuhteen jatkumisesta olisi ollut toisenlainen.

Lehdissä asiaa on ruodittu viimeaikoina erittäin paljon ja syystä.
Olemmeko me päättäjät näin selkärangattomia!
Meillä on kuitenkin se vastuu siitä minkälainen viesti työntekijöille ja kuntalaisille asioiden hoidosta annetaan. Olemmeko me nyt antaneet luvan käyttää toisten rahoja, kunhan ne palauttaa?

Minä uskon anteeksi pyytämiseen ja anteeksi antamiseen, mutta vielä sitäkin enemmän uskon siihen että jokaisen on kannettava vastuu omista tekemisistään. Kaikilla teoilla joita teemme on seuraamuksensa, en voi opettaa lapsilleni että kyllä varastaa saa, kunhan pyytää anteeksi! Meillä valehtelustakin saa kalanmaksaöljyä! (onhan se erittäin terveellistä)

Mutta mielenkiinnolla seuraan asian kehittymistä, toivon että poliisitutkinta ja myöhemmin tuleva tuomio vielä muuttavat asian niinkuin oikeus ja kohtuus olisi.

Samaan aikaan seuraan mielenkiinnolla Pirkanmaalla ja Kuopiossa tehtäviä päätöksiä.
Mielenkiintoista nähdä ketkä nykyisistä virkamiehistämme ovat remmissä vielä kesänkin jälkeen.

Mutta lopuksi vielä blogistani yleensä, toivon että jätät kommenttia jos olet jaksanut tähän saakka lukea, aito vuorovaikutus on ainoa keino saada asit kuntoon!
Päivityksiä pyrin kirjoittelemaan aina kun on mielenkiintoisia asioita ruodittavana ja aikaa niiden kirjoittamiseen löytyy.

Keväisin terveisin!
Piritta