lauantai 10. toukokuuta 2014

Luovu, sopeudu ja saavuta, kolumni Jämsän seutu 10.6.2012



Elämässä tulee aina tilanteita kun meidän on luovuttava jostakin. Kaikki mistä joudumme luopumaan, kertoo siitä mitä olemme joskus saaneet tai saavuttaneet. Luopuminen on kuitenkin välttämätöntä jotta kehittyisimme ihmisinä, ihmiskuntana ja yhteisöinä. Luopumisen hetkellä on vaikea olla iloinen siitä mitä joskus oli, vaikka se voisi olla vapauttavaa. 
Koulunsa päättäneet joutuvat luopumaan tutusta ja turvallisesta koulusta ja siirtyvät uuteen kouluun, töihin tai armeijaan. He joutuvat luopumaan mm. tutusta ympäristöstä, ihmisistä ja tavoista.
Mutta me sopeudumme. Me opimme uusille tavoille, saamme tutustua uusiin ihmisiin ja aikanaan uusi ympäristökin alkaa tuntua omalta. Lapset sopeutuvat uusiin ihmisiin ja asioihin yleensä helposti ja nopeasti. Mikä meissä aikuisissa on kun kaikki muutokset tuntuvat niin raskailta ja masentavilta?  Miksi me emme osaa luopua ja sopeutua? Se on pelottavaa.
Jämsässä, niin kuin muissakin kunnissa elämme luopumisen ja sopeutumisen aikaa. Meidän on luovuttava ja sopeuduttava jotta voimme saavuttaa taloudellisesti kestävän kunnan kriteerit. Me emme voi kehittää kaupungin toimintaa ennen kuin talouden realiteetit antavat meille siihen mahdollisuuden. Emmekä me voi ummistaa silmiä asioiden todelliselta tilalta, olemme eläneet yli varojemme ja viimein asialle on tehtävä jotain. Taloudellinen tilanteemme ei mene ohi itsestään, se vaatii raskaita päätöksiä, raskaita luopumisia ja sopeutumista. Mutta niiden päätösten jälkeen meidän on mahdollista saavuttaa elinvoimainen ja houkutteleva kaupunki. Se on sen väärti!

Ei kommentteja: