lauantai 10. toukokuuta 2014

Miten meillä menee? Kolumni Jämsän seutu 14.3.2014



Ihan pienenä se jo alkaa. Ensin ihmetellään miksi äiti ja isä ovat erilaisia. Sitten se jatkuu niin, että miksi sisko sai isomman palan jäätelöä kuin minä ja juuri tuon keltaisen karamellin vaikka minä olisin sen halunnut. Päiväkodissa ja vallankin koulussa se oikein yltyy; ”Äiti kun kaikilla muillakin on, niin kyllä minunkin täytyy saada”. Ja isä jatkaa, että kyllä meidänkin on tuo auto vaihdettava kun naapurillakin on noin uusi ja hieno menopeli.
Onhan se välillä hyvästäkin, vertailu. Aika usein sitä taidetaan vertailla asioita sisaruksiin, sukulaisiin tai naapureihin. Jollakin toisella on jotakin enemmän tai paremmin kuin itsellä. Aina löytyy voittaja. Mutta mitä sitten jos on kuitenkin tyytyväinen omaan elämäänsä ja jos asiat ovat kuitenkin pohjimmiltaan hyvin?
Kunpa me voisimme täällä Jämsässä olla se vertailun kahdehdittava osapuoli. Jospa meitä verrattaisiin muihin kuntiin, niin että olisimme se kunta joka sai erikoissairaanhoidon järjestääkseen. Tai jospa me Jämsässä olisimme niitä jotka ovat saaneet muuttotappion suunnan käännettyä positiiviseksi. Tai me olisimme se paikkakunta jonne rakennetaan uusi valtavan hieno kylpylä ja jossa työpaikkakato on saatu pysäytettyä.
Voisiko avain näiden asioiden ratkeamiseen olla se, että lopettaisimme vertailun ja keskittyisimme itse tekemiseen. Siinäkin tuntuu työnsarkaa riittävän. Meidän kaupungissa työntekijöiden määrä on oltava sopiva juuri meille, meillä on oltava niitä palveluita joita juuri meidän kuntalaiset tarvitsevat ja palvelut on järjestettävä juuri sillä rahalla mitä meillä on.
Ei auta jos naapurilla on hienompi talo tai jos naapurikunnassa on uusi kirjastorakennus ja paljon parempi ruohonleikkurirobotti. Tiesittekö, että Norjassa sairaanhoitajakin tienaa ainakin kaksi  –kolme kertaa enemmän kuin vastaavaa työtä Suomessa tekevä? Mutta mitä sitten, minun kauppalaskuni on varmasti saman verran pienempi ja siellähän on kesälläkin todella kylmää. Entä miten minulla itsellä sitten menee? Hyvin menee kun ei vertaile!

Ei kommentteja: