lauantai 10. toukokuuta 2014

Valehdeltaisko tarkoituksella? Kolumni Jämsän seutu 12.8.2013



Onko aina pakko olla mielipide joka asiaan? Onko minun pakko ottaa nyt kantaa Vinnin tilan käyttöön tulevaisuudessa jos minä en asiasta tiedä mitään ja kun asia on vielä erittäin pahasti kesken? Onko minun tiedettävä rakennetaanko Himokseen kylpylä vai ei? Tai pitääkö minun tietää mihin asti arkkitehdit ovat tällä viikolla uutta palvelutaloa suunnitelleet? Onko minun tiedettävä vastaus kaikkiin Jämsän kaupunkia koskeviin kysymyksiin? Vaikka haluaisinkin niin joka tapauksessa en tiedä. Eikä mielestäni aina tarvitsekaan, mutta selvää minun on niistä otettava.
Vaikka kaikkea en tiedäkään niin ajatusmaailmani on rakennettu niin, että on parempi sanoa rehellisesti kun ei tiedä. Pahinta mielestäni on johtaa ihmisiä tahallaan harhaan. Jos tietää totuuden ja kuitenkin väittää muuta, se on halveksittavaa. Etenkin jos sillä halutaan hyötyä vaikka seuraavissa vaaleissa. Taidetaan tällaisesta kansansuosion tavoittelusta käyttää jopa nimitystä populismi.
Populistisen ja harhaan johtavan käyttäytymisen syitä on monia. Perimmäisenä tarkoituksena lienee kuitenkin hyötyä itse ja saada oma mielipide vaikka vilunkipelilläkin eteenpäin. Eikä siinä oman mielipiteen esittämisessä mitään vikaa olekaan kunhan pöydässä on faktat eikä kuulopuheet. Valitettavasti monien asioiden selvittämiseen kuluu aikaa, eikä kaikilla kärsivällisyys riitä näiden faktojen keräämiseen vaan sitten ”tiedotetaan” puutteellisilla ja virheellisillä tiedoilla asioita.
Meidän kaupungissa on ainakin vielä töissä virkamiehiä ja työntekijöitä jotka tekevät paljon töitä asioiden sujuvuuden ja laillisuuden  puolesta. On ihan oikein välillä kyseenalaistaa asioita. On ihan oikein ottaa asioista selvää monelta eri taholta. Mutta mitäs sitten kun päätökset ja ratkaisut on monelta taholta vedenpitäviksi todettu? Voisiko sitten jo luottaa jonkun sanaan? Voisimmeko me jossakin vaiheessa uskoa ja luottaa siihen, että oikeasti me kaikki haluamme kaikkea parasta Jämsälle. Kaikilla ei ole populistisia tavoitteita asioiden hoidossa.

Ei kommentteja: